Mercedes och dess uppkomst

Mercedes historia började 1926 då Daimler-Motoren-Gesellschaft och Benz and Cie slog sig samman vilket bildade företaget Daimler-Benz. Beroende på vilken fabrik som tillverkade bilarna kallades de Daimler-Benz eller Mercedes-Benz som kom att bli statusbilen för tiden. Efter andra världskriget fick företaget en skjuts och rönte stora försäljningsframgångar. En av de mest kända Mercedes-bilarna är den så kallade Silverpilen, en racingbil som 1954 vann på europeiska racingarenor vilket gav företaget uppmärksamhet. Detsamma gäller den klassiska Måsvingen vilket anses vara en varumärkesspanade bilmodell. Under 1960-talet försökte Mercedes ta över biltillverkaren BMW men affären stoppades i sista stund. Många anser att detta var till fördel för bilälskare världen över då konkurrensen mellan Mercedes och BMW har lett till större innovation och spännande design från båda märkena. Det skulle dröja till 1980-talet innan Mercedes till slut producerade sin första kompakta bilmodell 190 (dagens C-klass), en modell som lockade en bredare kundkrets och bidrog till att öka försäljningen.

Mercedes tillverkar inte bara bilar

Som flera andra biltillverkare har Mercedes breddat sig genom att tillverka andra motorfordon så som bussar, minibussar, skåpbilar och lastbilar. Faktum är att Mercedes är världens största lastbils- och busstillverkare. Kanske är det därför Mercedes nu går emot trenden och satsar på diesel när alla andra tar sikte på el och andra miljövänliga alternativ. Som stor tillverkare av exempelvis lastbilar har Mercedes stor erfarenhet av dieseldrivna fordon och så även av att bygga och utveckla dieseldrivna system. Efter sommaren kommer bilarna i C-klassen och E-klassen att med en landhybriddrivlina som kommer att ge låga utsläpp. Det som har fått folk att reagera är att hybriden, som andra drivmedel, går på diesel. Mercedes anser att diesel är ett bra bränsle för att sänka utsläppen av koldioxid, de sålde dessutom fler dieseldrivna bilar i Europa under 2017 jämfört med året innan. Därför känner Mercedes att diesel är ett drivmedel att satsa på även i framtiden. Målet är, naturligtvis, att skapa mer miljövänliga bilar som fortfarande bibehåller prestandan och den höga kvalitet vi har kommit att förvänta oss av märket.

Varför välja Mercedes?

Vissa kanske ännu känner att Mercedes är ett statusmärke, en bil för höginkomsttagare. Idag tillverkar de dock bilar på sådan bred front att människor i alla stadier av livet kan hitta en modell som passar dem. Du hittar allt från SUV:s till sedaner. Mercedes är inte bara kända för den höga kvalitet som deras bilmodeller. Deras familjemodeller är exempelvis ofta mycket rymliga vilket ger gott om plats för skötväskor och barnvagnar. Höjden är dessutom arbetsvänlig och det finns även möjlighet till hjälpmedel så som att öppna och stänga bakluckan från förarsätet. Utöver allt detta brukar Mercedes bilmodeller ofta göra sig mycket bra i krocktester och anses vara en av de säkrare modellerna. Som nämnts arbetar de dessutom för fullt med att utveckla allt mer miljövänlig teknik så att deras förare kan köra med gott samvete. Hur framtidens bilar kommer att se ut har vi idag ingen aning om. Med tanke på hur snabbt utvecklingen inom teknik går kanske bara fantasin sätter gränserna.