Bentley och dess uppkomst

Bil från Bentley

Bentley Motors Limited är en engelsk tillverkare av lyxbilar och stadsjeepar. Företaget grundades den 18:e januari 1919 av Walter Owen Bentley. Innan andra världskriget hade han sålt franska DFP-bilar tillsammans med sin bror Horace Millner men hans mål var alltid att bygga sin egen bil. Den första Bentley-bilen visades upp på London Motor Show år 1919 och efter det kunde de första bilarna levereras till köpare år 1921. Bentley 3 Litre var en design från Walter Owen som var tekniskt avancerad och pålitlig. Bilen vann rallyt Le Mans 24-timmars år 1924 och modellerna som efterföljde vann sedan samma rally 1927-1930. Även om Bentley var framgångsrikt inom motorsporten kunde inte företaget få ihop ekonomin och för att få in pengar såldes aktiemajoriteten.

Bentley köps av Rolls-Royce

Bil från Bentley

När kraschen på Wall Street skedde blev Bentley tvungen att säljas till ett holdingbolag som senare visade sig vara rivalen Rolls-Royce. Det skedde år 1931 och det gjorde Bentley till ett billigare alternativ till Rolls-Royce. Bentley började då marknadsföras som en sportigare bil med en kraftig motor. Fast vill du köpa en Bentley kan du behöva låna pengar, för idag är det inte ett särskilt billigt bilmärke. Den största skillnaden mellan Rolls Royce och Bentley var under 1960- och 1970-talet utformningen på kylaren. 1971 gick hela företaget i konkurs och efter rekonstruktionen skapades två skilda företag. Rolls-Royce köptes sedan upp av Vickers under 1980 och blev då återigen ett eget bilmärke.

Köpt av Volkswagen AG

År 1998 var det dags för försäljning igen och den här gången var det tyska Volkswagen som köpte upp Bentley. Idag heter företaget Bentley Motors Limited. Med Volkswagen har Bentley haft stora framgångar och det skedde främst när företagets lågprismodell Continental lanserades 2003. Idag är huvuddelen av produktionen tre varianter av Continental-modellen, men de kommer ständigt ut med nya modeller och Bentley har till exempel nyligen presenterat ny lyxhybrid som de ska börja tillverka.