Fiat och dess uppkomst

En av bilvärldens absoluta klassiker är den italienska biltillverkaren Fiat. Det anrika företaget grundades redan 1899 av Giovanni Agnelli i den norditalienska staden Torino och namnet FIAT står för ‘Fabbrica Italiana di Automobili Torino’. Elva år senare var Fiat redan Italiens största biltillverkare och hade börjat etablera sig utanför landet. När det första världskriget bröt ut 1914 fick Fiats fabriker i uppdrag att producera militära fordon åt de allierade (England, Frankrike, USA, bland andra). Efter kriget har det beräknats att Fiat stod för 80% av den italienska bilmarknaden och företaget fortsatte växa under 20-talet, främst genom sin lansering av en traktor. Familjen Agnelli hade ännu kontroll över Fiat, men efter att familjen under andra världskriget producera stora mängder stridsfordon till Mussolinis Italien och Hitlers Tyskland togs Fiat ifrån dem. Det var inte förrän 1963 som Giovannis sonson, Gianni Agnelli åter fick kontroll över fabrikerna. Under de efterföljande årtiondet blev Fiat världens tredje största biltillverkare.

Problem med Fiat Punto

Som störst var Fiat 1970 då de bara i sina italienska fabriker anställde runt 100 000 arbetare, och producerade 1.4 miljoner bilar. Men efter att ha varit världens tredje största tillverkare (Efter General Motors och Ford) i över 20 år såg Fiat en tillbakagång som följd av en kris inom bilindustrin. Företaget har ännu inte lyckats återetablera sin position. 2005 lanserade Fiat sin nya modell Punto. Denna har efter ett krocktest utfört av Euro NCAP fått så pass dåligt betyg att vissa idag ser den som en historiskt dålig bil. Testet gav Fiat Punto 0% i förarstödsystem, 51% skydd av vuxna och bara 43% skydd av barn. Resultatet gav modellen 0 stjärnor, vilket är det lägsta betyg någon bil har tilldelats. Som tur är påpekar NCAP att trenden är den motsatta, och över 70% av bilarna de testade 2017 fick fem stjärnor (högsta betyg). Att det har gått sämre för Fiat kan ha flera förklaringar, men det är tydligt att vissa modeller är teknologiskt outvecklade. Frågan är vad som väntar Fiat i framtiden?

Fiat i framtiden

Den 29 Januari, 2014 köptes Fiat av den nederländska koncernen som sedermera heter ‘Fiat Chrysler Automobiles’. Frågan är om den nya ledningen kommer att lyckas vända tillbaka utvecklingen, och om Fiat kommer att få se en till storhetstid. Det är tydligt att Punto modellen var något av ett fiasko, men förhoppningsvis har företaget lärt sig något av det. Testet visade tyvärr att säkerheten i bilen var nästan som ett växthus, och om Fiat vill fortsätta delta i konkurrensen måste de lägga större vikt vid säkerhetsteknologi. Dagens bilägare vill inte bara ha en snyggt designad och funktionell bil. Dagens bilköpare vill ha en energisnål bil, vilket både sparar dem pengar och är bättre för miljön. Men köparna lägger också stor vikt vid att ha en säker bil, och detta innebär att bilproducenter har lagt enorma resurser för att utveckla olika typer av system som mildrar krockar, korrigerar mänskliga fel och mycket annat.