Chevrolet och dess uppkomst

Det amerikanska bilmärket Chevrolet började tillverka bilar 1911 och uppkallades efter racerföraren Louis Chevrolet från Schweiz som var grundaren. År 1918 köptes företaget upp och ingår sedan dess i den multinationella fordonskoncernen General Motors. Sedan starten har omkring 100 miljoner Chevrolet tillverkats. Några av deras mest populära modeller som närmast är ikoniska idag inkluderar Impala, Camaro och Bel Air. Allt som allt har hela 65 olika modeller tillverkats och sålts genom åren. År 2013 beslutade General Motors att Chevrolet inte skulle säljas i Europa längre, från och med 2015. Eftersom koncernen äger Vauxhall och Opel som säljs i Europa ville man nämligen inte konkurrera med dem. Vissa modeller säljs dock fortfarande på den europeiska marknaden, som till exempel sportbilen Corvette.

Byggda för att konkurrera

Den första Chevrolet-bilen som tillverkades år 1911 var designad för att konkurrera mot T-fordarna. År 1912 kom Classic Six vilket var en bil som hade en på 4,9 liters motor med 6 cylindrar. Fem passagerare kunde åka i den och toppfarten låg på 105 km/h. Efter det gick utvecklingen framåt med snabb fart och år 1925 kunde faktiskt T-forden utkonkurreras av en Chevrolet. Detta för att den var billig att köpa och snabbare än T-forden. Den mest populära modellen kallades för Blue Beauty eftersom den hade en mörkblå kaross. På 1950-talet kom Chevrolet med den första V8-motorn som delvis är samma motor som används i olika modeller än idag. Den låg på 365 CI och uppgraderades under 1957 till 283CI V8 med en 283hk bensininsprutning. Personbilen Corvette introducerades 1953 och blev fort populär, sen kom Camaro år 1966 och slog världen med häpnad tack vare sin sportiga och unika design.

Lyckad design genom åren

Är det någonting man kan se i General Motors historia är det att många bilar designades och byggdes för att konkurrera med andra bilar. Så var även fallet med Chevrolet Camaro. När den lanserades år 1966 var det nämligen som en reaktion på hur Fords succébil Mustang presterade på marknaden. Den karaktäristiska designen på Camaron bestod av en elegant och kort bakdel, en stor motorhuv och en smal front med ett sportigt och tufft utseende. Dessutom doldes strålkastarna bakom luckor. En annan bil som är känd för sin karaktäristiska design är Chevrolet Impala. Bilen introducerades 1958 och var en lyxigare variant av modellen Chevrolet Bel Air. När man ser på olika filmer och om man kanske går på veteranbilsträffar är detta en bil som ofta finns med, för precis som det är viktigt att skaffa maskeradkläder i rätt stil är det av yttersta vikt att hitta rätt bilar för det man vill göra. I Jönssonligan-filmerna kör till exempel Vanheden runt i en Impala från 1964.