BMW och dess uppkomst

 

Bilmärket BMW som står för Bayerische Motoren Werke kommer från Tyskland och har sitt huvudkontor i Munchen. De tillverkar även motorcyklar och äger även bilmärken så som Mini och Rolls-Royce. Deras konkurrenter främst är Volvo, Lexus, Jaguar, Audi och Mercedes.

Allt började den 7 mars år 1916 då företaget grundades och då vid namn Bayerische Flugzeug-Werke. Trots att företaget då inte hette BMW så ser man detta som startskottet. På den tiden byggde man flygmotorer men då Tyskland led nederlag under kriget fick BMW vissa restriktioner och till slut fick man inte ens bygga flygplansmotorer och man började i början på 1920-talet istället med att bygga motorcyklar. Biltillverkning kom först igång 1928.

I nutid förknippar man BMW med hög status, dessutom med bra pris och även att kvaliteten är hög. År 2004 nådde man en slags milstolpe inom bilförsäljningen då man passerade gränsen 1 miljon sålda bilar. Nu växer även koncernen och produktionen ökar i takt med den.

Till Sverige kom BMW först under 70-talet och har sedan dess blivit en mycket populär bilmodell på våra vägar och det finns till och med en rad olika BMW-klubbar i Sverige.