Porsche och dess uppkomst

 

Porsche är en sportbil från Tyskland och har sitt huvudsäte i Stuttgart. Den kanske mest kända modellen från denna tillverkare är Porsche 911.

Grundaren till Porsche hette Ferdinand Porsche och det startade 1931 den 6 mars för att vara mer exakt.

Som sportbil är väl det vi känner mest igen Porsche från men under kriget byggde man även traktorer och en del militärfordon tillsammans med Volkswagen. Man tog till och med fram olika prototyper på stridsvagnar och dessa blev till den kanske mest kända stridsvagnen idag, den vid namn Tiger I.

Men som sagt, som sportbil är den mest känd för de flesta och 1950 så sköt det verkligen igång ordentligt. Man tävlade mycket och man vann bland annat 1100 kubiksklassen i 24 timmarsloppet i Le Mans och åren mellan 1957 och 1962 så tävlade Porsche även i Formel 1. Dessutom blev modellen Porsche 959 den allra första sportbilen som tog hem segern i Dakarrallyt.

Åren 2001 till 2002 byggdes och lanserades en helt ny modell av Porsche vid namn Cayenne. Det var företagets första SUV och den blev ganska omedelbar succé. Idag har företaget en större bredd än bara sportbilar.