Saab och dess uppkomst

 

Saab eller Saab Automobile som biltillverkaren av Saab heter var en tillverkare från Sverige. Numera är företagets biltillverkning inaktivt och ägs idag av NEVS som 2012 köpte den konkursade biltillverkaren. NEVS kommer att bli det nya märket för tillverkningen framöver.

Verksamheten för biltillverkaren Saab startade i Trollhättan 1949. Det var då som Saabs försvarskoncern lanserade sin allra första personbil Saab 92. Den senare halvan av 1900-talet blev Saab mycket framgångsrikt med modeller som Saab 9000 och inte minst Saab 900. År 2000 köpte amerikanska General Motors biltillverkaren och modellerna Saab 9-3 och Saab 9-5 kom ut på marknaden runt om i världen.

Det nederländska bolaget Spyker köpte år 2010 upp bolaget. Det var ett företag som på en liten skala bara byggt sportbilar tidigare och i slutet av 2011 så gick företaget i konkurs. Därefter köptes verksamheten alltså upp av NEVS.

Bilmärket Saab var i inledningen av tillverkningen även mycket framgångsrika inom rallysporten med rallyförare som Rolf Mellde, Carl-Magnus Skoog, Greta Molander och inte minst Erik Carlsson också kallad på taket. Den senare vann tävlingar med Saab ibland annat RAC rallyt och Monte Carlo rallyt.

I mitten på 60-talet skedde dock ett ras inom försäljningen och man tvingades till nya lösningar. En av dessa var att ta fram en motor som var modernare till modellerna Saab 96 och Saab 95. Detta i form av en V4 motor på 1,5 liter som kom från Ford. Efter det kom senare ett lyft för företaget då man lanserade modellen Saab 99 år 1967. 1968 kom turbomotorn till denna modell och Saab turbo är en av det mest kända anledningarna till att framgången med Saab blev långvarig härefter.