Att ta körkort – Så kommer du igång

Någon gång i livet känner de allra flesta att det är dags att ta körkort. Kanske har man längtat redan som ungdom och bara väntar på att få åldern inne, eller så har man dragit ut på det och i vuxen ålder börjar känna behovet av att ha tillgång till körkort och bil. Idag är möjligheterna att ta körkort mycket stora. Det finns både trafikskolor som du kan använda dig av så väl som privata körkortslärare.

Det finns en stor frihet i att ha körkort. Inte nog med att du kommer kunna ta dig till platser som annars hade varit svåra att ta sig till. Du kommer också att kunna få fler jobbmöjligheter eller bara en enklare vardag, t.ex. om du ska frakta stora ting eller åka och storhandla. Just jobbmöjligheterna är en mycket stor anledning till att många vill lära sig att köra. Kanske kräver drömjobbet att du har körkort eller så vill du starta upp ett eget företag och behöver kunna transportera varor. Utöver körkort kommer du då också behöva andra ting, som kontorsmaterial, egenbyggda stämplar och en bra affärsplan. Nu är det dock körkortet som vi ska fokusera på och för att lyckas är det flera steg som du måste ta dig igenom. Här berättar vi vad som gäller!

Köra privat

Har du någon i din krets som vill hjälpa dig med körkortet? Då kan du övningsköra privat. För att lyckas med detta måste du först se till att skaffa dig ett körkortstillstånd från Transportstyrelsen och i samband med detta göra en synundersökning. Du och den du ska köra med behöver även gå en handledarutbildning så att ni får den viktiga information som behövs. Därefter är det bara att sätta igång. Observera att vem som helst inte har möjlighet att vara din handledare. Personen måste vara minst 24 år gammal och ha haft behörighet för körkortet du ska övningsköra till i minst fem år. En ansökan för att få vara handledare behöver göras.

Köra på körskola

Att köra på körskola är egentligen precis lika vanligt som att köra privat, men kostnaderna är högre. När du kör privat behöver du sällan lägga ut några pengar på lektionerna, något som du kommer behöva göra på körskolan. Dock kan du vara säker på att en trafikskola lär dig allt till punkt och pricka och enligt de regler som gäller. Leta upp en körskola som du tycker om och skicka in ditt körkortstillstånd för att anmäla dig. Hur många gånger i veckan du har möjlighet att köra beror på din egna ekonomi. Du kan välja att boka in enstaka kurser eller så kan du köpa ett komplett paket. Många vill ha körkortet så fort som möjligt och väljer då en intensivkurs.