Kvickare bil med chiptrimning

Börjar din bil kännas lite trött vid gaspådrag, eller har du redan från början önskat mer effekt? Förr innebar en effektökning i bilar ganska mycket jobb med kostsamt utbyte av komponenter som “vassare” kamaxlar, avgassystem med mera. I takt med att även bilarna datoriserats har detta dock förändrats en hel del. Idag handlar en kvickare bil främst om programmering, där befintlig mjukvara ändras för att ge bilen en annan körbarhet än i originalskick. Den här typen av trimning är dessutom busenkel att få tag på och hittas hos företag som dieselkraft.se med flera. Här nedan ska vi titta lite mera på chiptrimning!

En förändring som känns

Genom att optimera bilens programvara kan man göra underverk för bilens prestanda. Då menas dessutom inte bara acceleration och toppfart; faktum är att även bilens bränsleförbrukning sjunker. En kvickare bil som drar mindre bränsle, det låter väl som den perfekta kombinationen? Det är det också, samtidigt som det inte är något hokus pokus med den här typen av trimning. I samband med chiptrimningen tillåts motorn ett högre vridmoment, vilket i sin tur påverkar accelerationen rejält. Det här är verkligen en förändring som känns i bilen; det ger ett sug i magen vid gaspådrag som ger äkta körglädje. Samtidigt är det här en säkerhetsaspekt vid omkörningar, eftersom du spenderar minimal tid på fel sida av vägen. Drar du ofta tungt släp som exempelvis husvagn har du genast en bättre dragförmåga i en chiptrimmad bil.

Hur går det då till?

Trimningen går att utföra på både diesel- och bensindrivna fordon, där det företrädesvis är hos modeller som är försedda med turbo som det innebär störst förändring. Installationen görs mycket enkelt genom att koppla in en databox i bilens analysuttag och sedan föra över den nya programvaran till bilens styrbox (kallad ECU). Det finns bilar som har trimskyddad styrbox, men det här påverkar inte resultatet då det i detta fall handlar om att koppla in en separat box.

Något som är viktigt att ha koll på som bilägare är hur det ser ut med garantierna på fordonet, särskilt när trimningen sker under gällande nybilsgaranti. Garantin påverkas dock inte om ett fordon lämnas in till en verkstad med trimboxen bortkopplad och avlägsnad från bilen.

En box som går att avlägsna innebär samtidigt att den enkelt går att flytta över vid eventuellt bilbyte, dock med uppdaterad programvara som passar den nya bilen.