Ferrari och dess uppkomst

 

Ett mycket populärt och välkänt bilmärke är Ferrari. Märket Ferrari grundades av Enzo Ferrari i Italien 1928 och sedan 1969 ingår märket i koncernen Fiat. Men 2016 blev återigen märket ett eget bolag då det även noterades på börsen på Wall Street. Nära Modena i den lilla byn Maranello i Italien sker all tillverkning.

Ferrari är väldigt känt inom racingvärlden och på 1940-talet startade man tillverkning av sportvagnar och det berodde främst på att man behövde finanser till verksamheten på tävlingsbanan. Traditionellt lackades alla Ferraribilar i den röda färgen rosso corsa vilket betyder tävlingsrött.

1952 kom den allra första modellen till Sverige och det var Valdemar Stener som var en trävaruhandlare i Färila inne i Hälsingland som importerade den. Modellen kallades Barchetta och typen hette 166 MM. Den första agenturen i Sverige ägdes av Tore Bjurström från Örebro men idag finns det bara en importör som är återförsäljare och auktoriserad importör av Ferrari i Sverige och det är Autoropa.

Enzo Ferrari som grundade företaget inledde sin karriär på racingbanan och då som förare åt Alfa Romeo. Detta var under 1920-talets inledning. Efter att racingkarriären var slut började han i stället sälja Alfa Romeo i sin hemstad i Italien Modena. Senare under 1920-talets slut, närmare bestämt 1929 grundade han i stället sitt eget stall inom racing och då vid namnet Scuderia Ferrari. År 1933 lade Alfa Romeo ner sin tävlingsverksamhet och då blev Ferrari ett fabriksteam inofficiellt och man tog fram tävlingsbilar som till exempel Alfetta och Bimotore. 1938 startade Alfa Romeo upp sitt stall igen och då blev Enzo Ferrari deras nya stallchef. Dock lämnade han detta uppdrag året efter.

Nu startade Ferrari även tillverkning av så kallad maskinutrustning och även det skedde i Modena och under ett namn som var Auto Avio Costruzioni. Han fick faktiskt ett förbud att han inte fick bygga några bilar under en period på fyra år för att namnet påminde om Alfa Romeo. 1940 fick han dock en beställning på två stycken bilar av Mille Miglia. Dessa gick då under namnet Auto Avio Costruzioni 815.

Den första bilen som tävlade under namnet Ferrari var den sportbil som deltog 1947 i en tävling, då under namnet Ferrari 125S. Endast två veckor efter detta vann stallet Ferrari sin allra första GP tävling, vilket var i Rom och föraren var Franco Cortese. Under 50 och även 60-talet dominerade sedan Ferrari sporten med hela tolv stycken olika titlar mellan åren 1953 till 1967. Dessutom vann man nio stycken Le Mans mellan 1949 och 1965 varav sex stycken i rad mellan 1960 och 1965. Sportvagnsverksamheten lades sedan ner 1973 då man lade all fokus i stället på formel 1 och stallet Scuderia Ferrari. Ferraris framgångssaga bara fortsätter och fortsätter.