Audi och dess uppkomst

Audi är idag en av de största tillverkarna av bilar i medium- och lyxsegmentet, tillsammans med Mercedes-Benz och BMW. Bilarna är populära mycket tack vare sin snygga design och lyxiga känsla. Till och med deras minsta modell, Audi A1, är ovanligt lyxig för att vara en så liten bil. Med modellserien Q har företaget dessutom fått in foten på SUV-marknaden, och det rejält. Audi Q7, som är den största bilen i serien, är en riktig familjebil med sina 7 platser men är samtidigt lätt och sportig. Ända sedan Audi grundandes 1909 tillverkas bilarna i Tyskland, men företaget är multinationellt och har avdelningar i många länder. Audi äger dessutom de båda italienska fordonstillverkarna Lamborghini och Ducati. Audi ägs idag av Volkswagen AG men har en rörig och invecklad historia, liksom många andra biltillverkare. Hur tog Audi steget in på den mer exklusiva marknaden och vad står de fyra ringarna i logotypen för? Det ska vi försöka reda ut nedan.

Grundaren av Audi

Audi grundades 1909 av August Horch, en man som skulle spela en stor roll inom bilindustrins utveckling. Han föddes 1868 i Winningen, Tyskland. Efter att ha studerat teknik i Mittweida blev han chef över avdelningen för biltillverkning hos Carl Benz. Tre år senare lämnade han företaget för att starta sitt eget, Horch, som sålde sin första bil 1901. Efter meningsskiljaktigheter lämnade han sitt företag 1909 och startade några veckor senare Audi. Namnet Audi kommer ifrån grundarens efternamn- Horch är det tyska ordet för lyssna, vilket på latin heter audi. År 1932 slogs Audi ihop med Horch tillsammans med DKW och Wanderer, två andra tyska bilmärken, och kom att bli Auto Union. Det var också då Audis logga med de fyra ringarna skapades. Var och en av ringarna representerade ett av de fyra bilmärkena. År 1964 tog Volkswagen över Auto Union och det var då Audi började tillverkas som de specialutrustade lyxbilar som nu utgör märkets kännetecken. Man återtog även det ursprungliga namnet Audi istället för DKW, som man använt sedan sammanslagningen.

Hur Audi blev ett premiummärke

Till en början var Audi inte speciellt inriktade på lyxbilar. Detta ändrades i början på 80-talet i och med lanseringen av Audi Quattro, en modell som verkligen blev en milstolpe i företagets varumärkesbyggande och än idag är en av Audis största framgångar. Den ersattes 1991 av Audi S2. Idag är quattro benämningen på Audis permanenta fyrhjulsdrift och är varumärkesskyddat. Nu för tiden har de flesta modeller en lyxig känsla, men Audi A8 utmärker sig ändå i mängden. Eller vad sägs om ett baksäte som går att bygga om till arbetsplats eller biosalong? Pricken över i:et är fotmassagen som erbjuds till passagerare i baksätet genom en lucka i framsätet. Är man ute efter en familjebil är Audi Q7 en av de lyxigaste bilarna med 7 platser som går att hitta. Om man är sugen på en Audi men inte riktigt har pengarna som krävs erbjuder många kreditgivare lån. Man kan jämföra billån på www.sambla.se för att hitta det mest förmånliga billånet.