Det här med bilbesiktning…

Är tiden kommen för att säkerställa att ditt fordon håller sig i det skick som krävs för att vistas på våra svenska vägar? I de flesta fall är det besiktningsföretagen som skickar ut en påminnelse om att det är dags att besiktiga bilen. Får du ingen påminnelse är det du som fordonsägare som har det yttersta ansvaret att bilen blir besiktigad i rätt tid.

I den här artikeln går vi in mer på djupet gällande besiktning och delar med oss av viktig information till bilägare. Vi ger dig samtidigt praktiska tips inför besiktningen!

Transportstyrelsen och besiktningsföretagen

När det gäller besiktning av fordon ingår flera parter i processen och för dig som bilägare är det viktigt att känna till arbetsgången. Transportstyrelsen är den statliga myndighet som arbetar med transportpolitiska och förvaltningspolitiska mål som verksamhet, vilket bland annat går ut på att ge tillstånd och följa upp regler. Som en del av Transportstyrelsens verksamhet ingår besiktningsregler för fordon som används på svenska vägar. Det är dock inte Transportstyrelsen som ansvarar för själva besiktningsmomentet; istället utförs detta av enskilda besiktningsföretag.

Bilbesiktningsmarknaden avreglerades 2010 och därefter har antalet aktörer som erbjuder besiktning av fordon ökat. Det är upp till varje bilägare att välja företag för bilbesiktning och idag har du möjlighet att boka tid direkt på nätet. I regel har besiktningsföretagen olika säten runt om i Sverige för att bilägare på olika platser ska ha ett närliggande alternativ. I Stockholm och andra storstäder är per logik antalet besiktningsaktörer betydligt fler än på landsbygden. Priserna kan även variera både mellan aktörer och olika kommuner.

Förberedelse inför besiktning

Det här momentet bör ses som en naturlig del av bilägandet, men det finns de som oroar sig inför besiktningen. Därför kan det vara bra att på egen hand förbereda både din bil och dig själv. Här kan du ta del av några punkter som är värda att gå igenom innan det är dags att besikta bilen.

Funktioner och övrig utrustning

Grundläggande funktioner såsom vindrutetorkare tar inte lång tid att se över själv innan du tar bilen till besiktningen. Se till att torkarna rör sig korrekt och att spolare fungerar som sig bör. Du kan i samma veva kontrollera fordonets belysning samt blinkers. Tänk på att registreringsskylten också har en liten lampa som måste fungera.

Invändigt gäller det att säkerställa att alla säten har ett säkerhetsbälte som fungerar korrekt både när det ska spännas fast samt spännas upp. När du ändå är inne i bilen kan du kontrollera tutan eftersom den också förväntas fungera vid besiktningen. En annan trygghetsåtgärd är varningstriangeln och den får du inte missa att ha med i bilen när den besiktas.

Motor och däck

Däcken är ett viktigt inslag när det gäller besiktning och har de ett för litet mönsterdjup finns en stor risk att bilen inte går igenom besiktningen. Kontrollera därför regelbundet däckens mönsterdjup för att säkerställa en trygg och säker körning. Som minst bör mönsterdjupet ligga på 1,6 mm för att godkännas.

Du bör även se över oljenivån i motorn och det kan du enklast göra genom att kika i fordonets instruktionsbok. Det skiljer sig mellan bilmodeller eftersom motorstorleken påverkar oljenivån.

Går du igenom dessa nämnda punkter kan du med säkerhet andas ut och känna dig trygg inför besiktningen!