Cadillac och dess uppkomst

 

Ett mycket välkänt bilmärke är Cadillac. Bilen är uppkallad efter en fransk upptäcktsresande vid namn Antoine de La Mothe, sieur de Cadillac och etablerades 1903. Sedan 1909 är det ett amerikanskt bilmärke som tillhör General Motors.

Den första bilen var faktiskt klar redan 1902. Det var en bil med en motor på 5 hästkrafter och hade en cylinder och var konstruerad av Henry M. Leland. Designen var lånad och baserad på Henry Fords modeller. Detta föranledda att den allra första cadillacen var i stort sett identisk med A-forden 1903.

År 1932 var företaget mycket nära att gå i konkurs och man hade en försäljningssiffra som var väldigt låg. 1934 hade dock siffrorna börjat vända och man gick faktiskt med vinst igen. Sex år senare 1940 hade man ökat försäljningen med hela 1000 procent och Cadillac var räddat.

Även inom racing har Cadillac fått framgångar och då främst som Pace Car i den prestigefyllda tävlingen Indianapolis 500 inom Indy Car. Dessutom är det nog en av de mest kända besjungna bilarna.